Wat doen GABA supplementen en wat is de werking?

Denk je erover om een GABA supplement te nemen? Lees voordat je GABA kopen gaat eerst dit blog door om alles te leren over wat GABA is en hoe het je kan helpen om je niet gestrest en overweldigd te voelen. We vertellen je hoe je je GABA-niveaus op natuurlijke wijze kunt verhogen en geven je voldoende informatie over deze belangrijke neurotransmitter, zodat je kunt uitzoeken of supplementen voor jou geschikt zijn.

Wat is GABA?

Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een natuurlijk voorkomend aminozuur. GABA is een neurotransmitter, wat betekent dat het een boodschap door je zenuwstelsel stuurt van het ene neuron naar het andere. GABA is in het bijzonder een remmende neurotransmitter, dus het blokkeert andere boodschappen en regelt de snelheid waarmee informatie door het zenuwstelsel reist.

Je zou GABA in je zenuwstelsel kunnen zien als remmen op een auto. De juiste hoeveelheid druk op het rempedaal remt je auto af. Op dezelfde manier vertraagt de juiste hoeveelheid GABA de informatie in je zenuwstelsel, zodat je niet overweldigd raakt.

Hoe beïnvloeden lage GABA-niveaus de geestelijke gezondheid?

Lage GABA-niveaus worden in verband gebracht met de meeste psychische aandoeningen. Hoewel onderzoekers niet duidelijk weten waarom, lijkt het erop dat de meeste mensen bij wie een psychische aandoening is vastgesteld ook een lage GABA activiteit hebben. Aandoeningen die in verband worden gebracht met een laag GABA-gehalte zijn schizofrenie, autisme spectrum stoornis (ASS), aandachtstekort/hyperactiviteitsstoornis (ADHD), paniekstoornis, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressieve stoornis.

GABA functioneert om het zenuwstelsel te kalmeren en je zenuwen te helpen zintuiglijke input op een georganiseerde manier te verwerken. Bij veel van deze stoornissen hebben mensen de neiging zintuiglijke input te verwarren of overweldigd te worden door hun zintuigen – iets wat hogere GABA-niveaus zouden kunnen voorkomen. Een laag GABA-gehalte kan concentratieproblemen en geheugenproblemen veroorzaken, wat vaak symptomen zijn van ADHD.

Effecten ven GABA werking op de slaap

slaapGABA helpt je hersenen te vertragen en te ontspannen als voorbereiding op de slaap. Als je eenmaal wegdrijft, helpt GABA de snelle oogbewegingen (REM) en de niet-REM slaap te reguleren, vooral de langzame-golf of “diepe” slaap. Er zijn ook aanwijzingen dat GABA een rol speelt bij het moduleren van je circadiane ritme en het in balans houden van je algehele slaap-waakcyclus.

Om te begrijpen hoe GABA werkt, stel je voor dat je met vrienden uit eten bent in een druk restaurant. GABA grijpt in en vertraagt de stroom van input om je heen, zodat je hersenen het gesprek met je vrienden voorrang kunnen geven boven het achtergrondlawaai.

Als remmende neurotransmitter helpt GABA ervoor te zorgen dat je lichaam de energie heeft die het nodig heeft om te functioneren. Het doet dit door te regelen wanneer je honger voelt en je te laten weten wanneer je genoeg hebt gehad. Als je eenmaal vol zit, blokkeert GABA het hongersignaal, zodat je je niet overeet.

GABA en eetlust

Onderzoek naar de rol van GABA bij eetlust en gewichtsbeheersing is gaande en zou belangrijk kunnen blijken bij de ontwikkeling van medicijnen om de eetlust te helpen beheersen en obesitas te bestrijden.

GABA is een natuurlijke ACE-remmer die helpt je bloeddruk te verlagen. Sinds onderzoekers vaststelden dat ACE een belangrijke rol speelt bij het verhogen van je bloeddruk, zijn ACE-remmers een eerstelijns behandeling voor hoge bloeddruk geworden.[6]

Als je de natuurlijke productie van GABA in je lichaam aanvult of een verhoogde productie van de neurotransmitter stimuleert, is het misschien mogelijk om je bloeddruk te verlagen tot gezonde niveaus zonder ACE-remmers te nemen.

GABA en ontstekingen

GABA vermindert ook de ontstekingsreactie van je lichaam en helpt ook bestaande ontstekingen te verminderen, waardoor beschadigd weefsel sneller kan genezen. GABA kan ook het immuunsysteem onderdrukken, zodat allergische reacties wat gemakkelijker te verwerken zijn.

Het innemen van GABA-supplementen

Praat met je arts voordat je met een GABA-supplement begint. Het is over het algemeen een goed idee om met je arts te praten voordat je met nieuwe supplementen begint – en dit geldt vooral als je nog andere medicijnen gebruikt. Hoewel GABA kopen geen grote bijwerkingen of interacties met andere medicijnen hebben, is er ook niet veel onderzoek naar gedaan.